„Pak posvětil Jišaje a jeho syny…“ 1. Samuelova 16:5

Davidových sedm bratří bylo obřezáno, což bylo označením Božího vlastnictví. Ale ani jeden z nich nebojoval s Goliášem. Proč? Protože:
1) Dovolili strachu těch, kteří byli kolem nich, aby narušil jejich víru. Strach je nakažlivý; pokud mu budeš naslouchat dostatečně dlouho, nakazíš se. Neměl bys být izolovaný od světa, ale musíš být izolovaný od jeho negativních vlivů. Naslouchání Goliášovi je vyčerpalo. A komu nasloucháš ty? Získej Boží názor a podle něj buduj svůj život. Dovol Jeho Slovu, aby urovnalo každý problém.
2) Neměli žádnou osobní historii zkušeností s Bohem, po které by sáhli. V životě neexistují nedůležité bitvy. Malé bitvy nás vyzbrojují pro velké, které mají vliv na naše určení. Lev, kterého David zabil jako chlapec, byl velký, medvěd byl větší a Goliáš byl ještě větší. Ale David nebyl zastrašen. „Hospodin, který mě vytrhl ze spárů lva a medvěda, ten mě vytrhne i ze spárů tohoto Pelištejce“ (1. Samuelova 17:37). Postav se na „okamžiky, které jsi prožil s Bohem“. To, čemu věříš v krizích, je určeno zkušenostmi, které jsi s Bohem prožil v minulosti.
3) Jejich vzhled dělal dobrý dojem, ale jejich srdce nehledala Boha. Tak je Bůh diskvalifikoval a řekl: „Člověk se dívá na to, co má před očima, Hospodin však hledí na srce“ (1. Samuelova 16:7). Davidovo duchovní jádro bylo formováno tehdy, když sledoval stvoření a měl společenství se svým Stvořitelem. „Jako laň dychtí po bystré vodě, tak dychtí duše má po tobě, Bože!“ (Žalm 42:1-2). Můžeš to také říci?