„Týž Hospodin hřích s tebe sňal…“ 2. Samuelova 12:13

Nemá smysl prosit Boha o další věci, když jste nedali věci do pořádku s těmi, kterým máte odpustit nebo je požádat o odpuštění. Ježíš řekl: „… Přinášíš-li tedy svůj dar na oltář a tam se rozpomeneš, že tvůj bratr má něco proti tobě, nech svůj dar před oltářem a jdi se nejprve smířit se svým bratrem; potom teprve přijď a přines svůj dar. Dohodni se svým protivníkem včas…“ (Matouš 5:23-25). Nenechte se vést svým zraněným egem; nechte se vést Božím Slovem.
Řeknete: „Ale ten člověk, se kterým jsem měl problém, už tady není. Nemůže mě vyslechnout, ale já se tím ve svém srdci stále trápím.“ V tomto případě Bible říká: „Vyznávejte hříchy jeden druhému a modlete se jeden za druhého, abyste byli uzdraveni. Velkou moc má vroucí modlitba spravedlivého“ (Jakub 5:16). Sdílejte se o své pocity s někým, kdo si zaslouží vaši důvěru. Modlete se s ním, otevřeně vyznávejte své špatnosti a vinu, kterou cítíte. Budete překvapeni, jak modlitba a přítomnost přítele, který to potvrdí, mohou dát vaší mysli pokoj, který hledáte.
Poté, co David zavraždil Urijáše, manžela své milenky, byla jeho vina zdrcující. Téměř ho to zničilo. Když už to nemohl unést, prolomil své mlčení a usilovně hledal Boží odpuštění, ale Urijáš tam už nebyl a nemohl slyšet jeho doznání; byl mrtev už téměř rok. Tak se David obrátil na proroka Nátana, vylil před ním své srdce a řekl: „Zhřešil jsem.“ Nátan trpělivě naslouchal a potom pravil: „Týž Hospodin hřích s tebe sňal.“ Následujte Davidův příklad a potom se odvážně posuňte dopředu.