„Moudrostí se dům buduje…“ Přísloví 24:3

Budovat dobrý vztah doma je jako stavět zeď: jedna cihla vedle druhé. A malta, která to drží pohromadě, je bezpodmínečná, neodsuzující, nesobecká láska. Jediný způsob, jakým zjistíš, jak dobrou práci jsi odvedl, je zkouška v životních bouřích. Jedním z nejdůležitějších klíčů k úspěchu doma je komunikace. Takže:
1) Buď tvořivý. Prožívejte společný čas jako rodina. Volej svému partnerovi během dne a pokuste se jít občas spolu na oběd. Zavez své děti autem do školy nebo na fotbalový trénink, abys s nimi mohl mluvit. Komunikace se může uskutečnit kdekoliv, ale neuskuteční se, pokud ji neučiníš prioritou.
2) Zjisti, co komunikaci ničí. Internet, mobilní telefony a televize jsou hlavními viníky. Průměrný manželský pár stráví méně než jednu hodinu týdně smysluplnou komunikací, ale stráví mnohem více času každý den sledováním televize. To je prověřovací test, kterým musíš úspěšně projít, pokud chceš být úspěšný doma.
3) Povzbuzuj každého člena rodiny k tomu, aby říkal, co si myslí. A když to udělá, nekritizuj ho, ani nesahej k protiopatřením. Názorové rozdíly jsou zdravé. Když jsou správně zvládnuty, mohou věci zlepšit.
4) Buď si vědom toho, jak na sebe v rodině vzájemně působíte. Možná jsi nevědomky přijal styl, který dusí komunikaci. Zastav se a zamysli se nad tím, co udělat: a) podniknout protiopatření – to má ponižující účinek; b) ovládání – to má zastrašující účinek; c) izolace – ta má frustrující účinek; d) spolupráce – ta má povzbuzující účinek. Pokud máš ve zvyku používat jakýkoliv jiný komunikační styl než spolupráci, začni okamžitě pracovat na změně. Budeš muset, pokud chceš budovat dobré vztahy se svou rodinou.