„Proto zanechte lži a ,mluvte pravdu každý se svým bližním‘.“ Efezským 4:25

Jude Werra dokumentuje výsledky podvodu v životě. Jeho „index lháře“ dosáhl pětiletého rekordu. Zahrnuje děkanku prestižní vyšší odborné školy, která selhala při ukončení studia na třech institucích, o kterých prohlašovala, že má jejich vysokoškolské diplomy. Šalomoun řekl: „Někomu je lahodný chléb klamu, ale nakonec má plná ústa štěrku“ (Přísloví 20:17). Pavel varuje před lidmi, kteří „jsou pokrytci a lháři a mají vypálen cejch na vlastním svědomí“ (1. Timoteovi 4:2). Dr. Harold Sala píše: „Někteří lidé jsou tak dobří v deformování pravdy, že přesvěčí sami sebe… Chronický lhář učiní z lhaní natolik životní styl, že je pak pro něj obtížné chápat realitu… Nejen že tím Bůh opovrhuje, ale lhář ničí svou vlastní důvěryhodnost… K tomu, abys zcela změnil životní styl nepoctivosti, si potřebuješ uvědomit, že máš problém: ne neléčitelný, ale úporný. Ale přiznej si ho, jdi s tím na veřejnost. Pokud je pro tebe problém mluvit pravdu, musíš udělat tyto čtyři kroky:

1) Čiň pokání. „Jestliže doznáváme své hříchy, on je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští“ (1. Janova 1:9). A s Božím odpuštěním přichází Jeho pomoc.

2) Staň se vykazatelným. Najdi někoho, kdo se nebojí klást ti nepříjemné otázky. Pamatuj na to, že při slyšení pravdy se většinou cítíš špatně, než tě ta pravda osvobodí.

3) Opusť ten postoj. Není v pořádku lhát, jen proto, že Bůh ti odpustí. To zlevňuje jeho milost. „Co tedy máme říci? Že máme dále žít v hříchu, aby se rozhojnila milost? Naprosto ne!“ (Římanům 6:1-2).

4) Nepřestávej dělat krátká vyúčtování s Bohem. Když to pokazíš (a to my všichni děláme), přiznej to a dej to do pořádku s Ním i s lidmi, které jsi oklamal.