„Vidění…přijde zcela jistě…“ Abakuk 2:3

Mezi tvým snem a jeho naplněním budeš zkoušen. Budeš čelit některým stejným věcem jako musel Josef:

1) Zkouška víry. Musel si udržet svou víru v nepřátelském prostředí a věřit v sen, ve který nikdo jiný nevěřil. Neměl síť lidí, kteří by ho podporovali v jeho snu, musel stát sám.

2) Zkouška trpělivosti. Jeho sen se neuskutečnil rychle. Když dostal ten sen, byl pouze chlapcem, ale sen se nenaplnil, dokud nebyl zralým mužem. V každém dni, jenž mu nepřinášel potěšení, se musel držet toho snu nebo riskovat, že ho ztratí. Trpělivost neznamená jenom doufat, že věci vyjdou; znamená to vytrvat a věřit tomu, co Bůh řekl: „Potřebujete však vytrvalost, abyste splnili Boží vůli a dosáhli toho, co bylo zaslíbeno“ (Židům 10:36).

3) Zkouška síly. Na chvíli to vypadalo, že Josefovy okolnosti dávaly za pravdu kritikům. On byl v jámě, vyděšený, sám, v cizí zemi bez rodiny a přátel, ve vězení s nezaslouženým trestním záznamem. Musel zůstat silný ve svém přesvědčení, že jeho sen byl skutečně od Boha.

4) Zkouška zaměření pozornosti. Taková nálož citové zátěže, která by vykolejila nákladní vlak, sourozenecká zášť, opuštění, falešné nařčení a různé ztráty, s tím vším musel neustále kontrolovat své zaměření pozornosti. Kdyby se zaměřil na své problémy a překážky, výsledkem by bylo rozčarování. Jeho záchranou bylo udržovat pozornost zaměřenou na sen.

5) Zkouška připravenosti. Když Bůh nakonec začal otvírat dveře, musel být připraven jednat! Zastrašenost nebo negativní myšlení by mu zabránilo vidět příležitost. Proto si vybrušoval svého ducha a své dary, chopil se každé příležitosti a sledoval, jak Bůh proměňuje jeho vizi ve skutečnost.