„Šli tedy, viděli…a zůstali…u něho.“ Jan 1:39

Janovi a Ondřejovi nestačilo naslouchat Janu Křtitelovi. Mnozí z nás by byli spokojeni, kdyby byli nablízku nejslavnějšímu evangelistovi národů. Mohl by existovat lepší učitel? Ano. A když Jan a Ondřej potkali Ježíše, toho, o kterém Jan Křtitel mluvil, opustili Jana a následovali Jeho. Všimněte si jejich dotazu: „…,Rabi, kde bydlíš?‘ …,Pojďte a uvidíte!‘ Šli tedy, viděli, kde bydlí, a zůstali ten den u něho.“ (Jan 1:38-39). Chtěli Ježíše poznat; chtěli zjistit, co způsobuje, že otáčí hlavou, proč je Jeho srdce zapálené a proč Jeho duše touží; chtěli se podívat do Jeho tváře a jít v Jeho stopách. Chtěli vědět, jestli je tím, o kom Jan Křtitel říkal, že je; a pokud to byl On, co, pro všechno na světě, dělal? A nemůžete odpovědět na takovou otázku, pokud pouze mluvíte s druhými lidmi, musíte strávit čas s „tím Mužem“ samotným. Ježíšova odpověď učedníkům i vám je: „Pojďte a uvidíte!“ Uvidíte co?

1) Uvidíte, jak zachází s mocí. Ani jednou Ježíš nepoužil své moci k tomu, aby udělal dojem na druhé nebo aby se obohatil jakýmkoliv způsobem.

2) Uvidíte, jak jedná s lidmi. Neviděl je jako ty, kteří ho ruší, dráždí nebo jsou překážkou na Jeho cestě k osobnímu naplnění. Ne. „Když viděl zástupy, bylo mu jich líto…“ (Matouš 9:36).

3) Uvidíte, jak zachází s prioritami. „…scházely se k němu celé zástupy… On však odcházíval na pustá místa a tam se modlil“ (Lukáš 5:15-16). Věděl něco, co my nevíme? Žádný závazek není těžší dodržovat, žádný závazek není důležitější, než trávit každý den na modlitbách.