„Stavěli jsme hradby dále…“ Nehemiáš 3:38

Nehemiáš postavil jeruzalémské zdi za méně než dva měsíce. Jak to dokázal? Horlivost! Vzdal vysoce profilové zaměstnání, zvítězil nad houževnatou opozicí a horlivě pracoval. „Stavěli jsme hradby dále…protože lid byl srdcem při práci“ (Nehemiáš 3:38). Ale nejdříve čteme: „Řekli mi: ,…Jeruzalémské hradby jsou pobořeny a brány zničeny ohněm.‘ Když jsem slyšel ta slova, usedl jsem a plakal.“ (Nehemiáš 1:3-4). Všimni si:

1) Horlivost je tvým prvním krokem k úspěchu. Tvá touha, ne tvé IQ nebo tvoje DNA, rozhoduje o tvém určení. Čím větší je tvoje touha, tím větší je tvoje kapacita.

2) Horlivost umocní tvoji sílu vůle. Jenom tehdy, když něco opravdu chceš, zaplatíš cenu potřebnou k tomu, abys toho dosáhl. Bůh opovrhuje lhostejným přístupem: „Kéž bys byl studený anebo horký!“ (Zjevení 3:15). Nerozhodný člověk s Ním nikam nedojde: „…je to muž rozpolcený, nestálý ve všem, co činí“ (Jakub 1:8).

3) Horlivost tě změní. Když tvé touhy jsou ve shodě s Boží vůlí a jdeš horlivě za jejich naplněním, nemůžeš si pomoci, ale stane se z tebe výkonnější člověk.

4) Horlivost učiní z nemožného možné. Dávej si pozor na „odborníky“. Někdy to, co prezentují jako moudrost, je pouze krátkozrakost. V roce 1895 Lord Kelvin, prezident Anglické královské společnosti, řekl: „Stroje těžší než vzduch nemohou létat.“ V roce 1905 americký prezident Grover Cleveland pravil: „Rozumné a zodpovědné ženy nechtějí hlasovat.“ V roce 1923 nositel Nobelovy ceny fyzik Robert Millikan sdělil: „Není pravděpodobné, že by člověk byl kdy schopen proniknout k síle atomu.“ Ježíš řekl: „…vždyť u Boha je možné všechno“ (Marek 10:27). Když se staneš horlivým, co se týče Božích záměrů, On ti ukáže, co je možné.