„Vždyť Hospodin domlouvá tomu, koho miluje, jako otec synu, v němž nalezl zalíbení.“  Přísloví 3:12

Ničíš motivaci a sebevědomí svých dětí, když jim dovolíš, aby si mysleli, že věci dostanou zadarmo, protože jim to „dlužíme“. Tento příběh vyprávěl muž, který dělal televizní reklamy. Telefonoval do jedné domácnosti a řekl: „Rád bych mluvil s člověkem, který dělá konečná rozhodnutí o nákupech pro rodinu.“ Žena odpověděla: „Ten člověk je ještě ve školce a ještě hodinu nebude doma.“ Roztomilý příběh, ale není tak roztomilý, když je to skutečnost. Rodiči, miluj své dítě, dávej mu příležitosti a bezpečné prostředí domova, ale uč ho zodpovědnosti. To nezní jako takový problém, tak proč tomu tak vždy není? Mohou to způsobit:

1) Zavádějící láska. Říkáme: „Moje děti by neměly zápasit tak, jako jsem zápasil já.“ Tvé děti si vykládají takový druh shovívavosti jako nedostatek zájmu; vykládají si to tak, že to chceš mít snadné. Výsledkem je, že jejich požadavky se zvětšují, protože to, co skutečně říkají, je: „Já nechci více věcí, chci tebe!“

2) Malé očekávání. Jako rodič dlužíš svým dětem příležitost vyniknout v životě. Nepřiprav je o naplnění, které pochází z pilné práce kvůli zlepšení si známek, z úklidu svého pokoje a z výdělku, který si zaslouží.

3) Vina. Všichni se cítíme špatně, když netrávíme dost času se svými dětmi, nebo když je zklameme. Jedna sedmnáctiletá dívka řekla svému otci, že jí „dluží“ auto. A dostala ho! Proč? Protože její rodiče byli rozvedení a otec se cítil provinile, měl pocit, že ji „zklamal“. Nepokoušej se koupit náklonnost svých dětí, pouze to skončí tím, že budeš platit i později. Bůh napomíná své děti; ty musíš napomínat ty své!