„Všechno dělejte bez reptání…“ Filipským 2:14

Říkáš: „Ale není možné, že moje stížnost byla oprávněná?“ Ano. Nespravedlnost, zneužití, zrada, krádež, pomlouvání, urážka, předsudek, fyzické ublížení tobě nebo tvé rodině a tak dále, to jsou oprávněné důvody. „A když s tímto něco neudělám, neselžu ve své zodpovědnosti?“ Znovu správně. Jsi povolán k tomu, abys byl solí a světlem v tomto světě, řešil problémy, které nastanou, uplatňováním duchovních principů ve svém každodenním životě. Nedělat nic v takových časech znamená být nezodpovědný a neposlušný vůči Bohu. Ale stěžování si na tom nic nezmění, nic podle Boží definice.
Říkáš si: „No dobře, když Bůh je proti stěžování si, jak se vypořádám s oprávněnými stížnostmi?“
1) Nedělej nic, dokud jsi nemluvil s Bohem. Uděláš ty správné věci, pokud si uděláš čas na přijetí dobré rady. Modlitba objasňuje tvé názory a upravuje tvé perspektivy. Zmírňuje tvůj hněv, obnovuje tvou objektivnost a racionální myšlení. Tvůj druhý krok spíše uspěje, pokud tvým prvním krokem je hledání Boží moudrosti: „…ať prosí Boha…“ (Jakub 1:5).
2) Než něco řekneš nebo uděláš, proveď kontrolu postoje. Zastav se a zeptej se sám sebe: „Co mám tady skutečně dělat? Mám jim ukázat, že já mám pravdu a oni se mýlí? Mám se oddělit, vypadat dobře a způsobit, že oni se budou cítit špatně? Jde o to, abych dosáhl osobního vítězství nebo vyřešil problém způsobem, který oslavuje Boha?“ Než promluvíš, zkontroluj, co je ve tvém srdci: „Čím srdce přetéká, to srdce mluví“ (Matouš 12:34). Když postoj tvého srdce dělá radost Bohu, jsi připraven zvládnout jakoukoliv oprávněnou stížnost.