„Všechno dělejte bez reptání…“ Filipským 2:14

Když je tvoje stížnost oprávněná, nejdříve mluv s osobou, které se to týká. Když jsi naštvaný, tvým pokušením je říci to všem. Vypadá to správně, oprávněně a dokonce terapeuticky. Přátelé, kteří to s tebou myslí „dobře“, tě budou k tomu povzbuzovat, a dokonce ti pomohou to zveřejnit. „Budeš se cítit lépe, když to ze sebe dostaneš,“ řeknou.
Ale Boží Slovo odsuzuje takové zacházení se stížnostmi! Udělej to a budeš poražen kvůli neposlušnosti vůči Bohu – a nemůžeš očekávat, že On s tebou bude spolupracovat, zatímco ty pácháš násilí na Jeho Slovu. „Když tvůj bratr zhřeší, jdi a pokárej ho mezi čtyřma očima; dá-li si říci, získal jsi svého bratra“ (Matouš 18:15).
Odvaha, pokora a moudrost jsou zapotřebí k tomu, abys soukromě čelil tomu, kdo se vůči tobě provinil, a je to Boží způsob. Zmírní to konflikt.
Dále mluv v lásce, nepoužívej slov, kterými bys chtěl zranit. Ať jsou tvá slova laskavá, smířlivá se zaměřením na řešení, ne s touhou zvítězit. Bible radí: „Buďme pravdiví v lásce, ať ve všem dorůstáme v Krista…“ (Efezským 4:15). Tvůj růst v Kristu je cíl; mluvení pravdy v lásce je prostředek. Řekni viníkovi, že tvým cílem není ho pokořit nebo mu odplatit, ale raději vysvětlit rozdíly, posílit vztah a uctít Boha. Místo toho, abys z něj udělal protivníka, který se proti tobě postaví, pozvi ho jako spojence, který se k tobě připojí ve vzájemně přínosném poslání, které oslaví Boha!