„Synové se vrátí na své území.“ Jeremiáš 31:17

Josef byl natolik poctivý, že dokázal odmítat opakované „návrhy“ Putífarovy manželky. Byl natolik charakterní, že během let jeho věznění mu byly svěřeny a přiděleny zodpovědné úkoly. Když měl příležitost odplatit svým bratřím, nejen že byl schopen odpustit a dát jim potravu, ale vidět Boží ruku, jak v tom všem funguje. A co bylo nejdůležitější, nikdy se nevzdal svého Bohem daného snu.
Proč se Josef zachoval lépe než jeho deset bratrů? Zde je odpověď, která stojí za úvahu. Josefův otec Jákob žil v duchovním zmatku po dlouhou dobu, ale když zestárl, setkal se s Bohem takovým způsobem, který ho zcela změnil. Vstoupil vůči Bohu do závazku, z něhož ve výsledku vytěžil Josef.
Kéž je to pro tebe povzbuzením, pokud cítíš, že jsi zklamal jako rodič. Když dáš věci s Bohem do pořádku, On skrze tebe může pracovat a dotýkat se tvých dětí, především těch, které jsou ještě doma. Jákob nemohl odčinit svou minulost, ale mohl chodit s Bohem a dovolit Bohu, aby mu navzdory tomu požehnal. Výsledkem bylo, že Josef vyrostl s tím, že se lišil od svých bratří.
Rodiči, tvůj příklad, tvé modlitby a tvá víra mohou Bohu znovu otevřít dveře do tvé rodiny. Není příliš pozdě. Jeho Slovo říká: „Je naděje pro tvé potomstvo… Synové se vrátí na své území“ (Jeremiáš 31:17). Uplatňuj nárok na toto zaslíbení!