„A má-li žena muže nevěřícího…“ 1. Korintským 7:13

Přijmi svého partnera takového, jaký je. Odstraň ze své lásky podmínky – tak jak to Bůh udělal pro tebe. „Bůh však prokazuje svou lásku k nám tím, že Kristus za nás zemřel, když jsme ještě byli hříšní. Tím spíše nyní, když jsme byli ospravedlněni prolitím jeho krve, budeme skrze něho zachráněni od Božího hněvu. Jestliže jsme my, Boží nepřátelé, byli s Bohem smířeni smrtí jeho Syna, tím spíše nás smířené zachrání jeho život” (Římanům 5:8-10). Miluj ho bez jakýchkoliv požadavků. To znamená:
1) Přijmi ho bez kritizování. „Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Neboť jakýmkoliv soudem soudíte, takovým budete souzeni, a jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám” (Matouš 7:1-2). Kritika vždycky vytváří nerozhodný výsledek ve věci duchovních záležitostí. Místo toho v něm najdi kvality hodné pocty a vytvoříš tak otevřenost.
2) Přijmi ho bez srovnávání. „Kéž bys byl víc jako Tom. Chodí s Lucií do sboru každou neděli a mají úžasné manželství.” Srovnáváš jablka s hruškami! Říkáš, že není tak dobrý manžel jako Tom a bude v něm tak sílit naštvanost na Toma, sbor a cokoliv dalšího, s čím ho srovnáváš. Přijmi ho takového, jaký je.
3) Přijmi ho beze změny. Lidé odmítají požadavky, aby se změnili, ale často se změní, když se cítí skutečně přijati takoví, jací jsou. Změna je práce Ducha Svatého, ne tvoje. „On přijde a ukáže světu, v čem je hřích, spravedlnost a soud” (Jan 16:8). Nejprve dovol Duchu Svatému, aby změnil tebe. Chování našich manželů je obvykle reakcí na nás. Když se změníš ty, tvůj partner bude reagovat na jiné „ty” a pravděpodobně se dobrovolně změní také. Následuj Boží model: za prvé, On přijímá; dále, On usmiřuje; nakonec, On mění lidi! „Když jsme ještě byli bezmocní, v čas, který Bůh určil, zemřel Kristus za bezbožné“ (Římanům 5:6). V tvém případě to fungovalo!