„Jestliže náš Bůh, kterého my uctíváme, nás bude chtít vysvobodit z rozpálené ohnivé pece i z tvých rukou, králi, vysvobodí nás. Ale i kdyby ne…“     Daniel 3:17-18

Když tři židovští muži čelili ohnivé peci, odmítli udělat kompromis ohledně své víry a nezměnili své chování. Řekli králi: „…nám není třeba dávat ti odpověď. Jestliže náš Bůh, kterého my uctíváme, nás bude chtít vysvobodit z rozpálené ohnivé pece i z tvých rukou, králi, vysvobodí nás. Ale i kdyby ne, věz…že tvé bohy uctívat nebudeme a před zlatou sochou, kterou si postavil, se nepokloníme.“ (Daniel 3:16-18). Slovy: „Ale i kdyby ne,“ posunuli svou víru na vyšší úroveň. Věděli, že Bůh tomu mohl předejít, ale Jeho plán to v tomto případě nevyžadoval. Ale oni by raději zemřeli, než by Ho zapřeli a zklamali. Pochop toto: Bůh tě může vyvést ven z tvé situace, nebo tě skrze ni může provést. Když tě v ní nechává déle, než by se ti líbilo, tehdy buduje – zkouší tvou víru ohněm.
Víra zkoušená ohněm nepochybuje a nevidí nic jako nemožné. Natahuje se skrze děsivé mraky a drží se Toho, který má veškerou moc na nebi i na zemi. Činí okolnosti snesitelnými a dává budoucnosti naději. Víra zkoušená ohněm věří, že i když musíš jít skrze oheň, Bůh půjde skrze něj s tebou. Naslouchej slovům pohanského krále, který sledoval všechno, co se dělo: „Hle, vidím čtyři muže, jsou rozvázáni a procházejí se uprostřed ohně bez jakékoli úhony. Ten čtvrtý se svým vzhledem podobá Božímu synu“ (Daniel 3:25). Zkouška víry ohněm tě činí tak svobodným v ohni utrpení, jako jsi svobodný, když jsi venku z ohně. A navíc, když tví přátelé vidí, že Pán je tam s tebou, přesvědčí je to jako nic jiného.