„Je čas hledat i čas ztrácet…“ Kazatel 3:6

Podle odborníků, kteří radí lidem jak skoncovat se zármutkem, existuje proces uzdravení známý jako „cyklus zármutku”. Zahrnuje pět etap:
1) Šok, někdy nazývaný odmítnutí. Naše počáteční reakce je: „To snad není možné. Nevěřím tomu.“ Jsme jako ochromení, nedůvěřiví a v určitém druhu strnulosti.

2) Zlost. Křičíme: „To není fér! Co jsem udělal, že jsem si toto zasloužil? Jak to Bůh mohl dopustit? Já jsem křesťan po celý svůj život!“

3) Smlouvání. „Udělám cokoliv, když to změníš. Zachraň mou milovanou osobu a já Ti budu sloužit po celý zbytek svého života!“

4) Deprese. „Neexistuje nic, co by stálo za to, abych žil. Radši bych usnul a už se nikdy neprobudil!“

5) Přijetí. „Život nějak musí pokračovat. Musím myslet na svou rodinu, proto to musím zkusit znovu.“
Intenzita, délka trvání a pořadí těchto etap se liší od člověka k člověku. Můžeš znovu prožít kteroukoliv etapu, dokud úkol té etapy není dokončen. Ale když dokončíš svůj Bohem stanovený zármutek, pak jsi připraven „být léčen…smát se…poskakovat…objímat…milovat…žít v pokoji…“ (viz Kazatel 3:3-8). Jsi připraven na nový Boží začátek! Izrael plakal kvůli Mojžíšovi po třicet srdcervoucích dní, dokud neuplynuly „dny pláče a truchlení…“ (viz 5. Mojžíšova 34:8). Tomu truchlení se ani nevyhýbali a ani ho nezkrátili. Prošli skrze něj a dokončili ho; pak byli připraveni na budoucnost, kterou pro ně Bůh naplánoval. „Mojžíš, můj služebník, zemřel. Nyní tedy vstaň a přejdi s veškerým tímto lidem přes tento Jordán do země, kterou dávám Izraelcům“ (Jozue 1:2). Když dokončíš svůj zármutek, pokračuješ ve svém růstu!