„Pohleďte na nebeské ptactvo…“ Matouš 6:26

Ježíš mluvil k úzkostnému zástupu a řekl: „Proto vám pravím: Nemějte starost o svůj život… Pohleďte na nebeské ptactvo…“(Matouš 6:25-26). Řekneš si: „Co se mohu naučit z pohledu na hejno ptáků?“ Kdybys byl někdy v Pensylvánii na začátku zimy, viděl bys oblohu doslova zatemněnou hejny kanadských hus shromážděných ke svému každoročnímu odletu na slunečný jih. Po několik dalších dní se podívejme na jejich chování a poučme se z toho.
Husy letí sjednocené; neletí odděleně, v náhodném stylu, protože žádná osamělá husa nemůže uletět takovou vzdálenost. Jsou stvořeny tak, že létají ve své charakteristické „V“ formaci. Když pták zamává křídly, vzniklý pohyb vzduchu vytvoří pozvednutí, které zmenší pracovní zatížení ptáka, který letí za ním. Společně se jejich dolet zvýší o 71 procent. Dokonce i ty nejmladší, nejslabší a nejstarší husy mohou zvládnout tu cestu. Společně zvládnou to, co by nikdy nezvládly odděleně.
Je zde ponaučení, když Bible říká: „Nezanedbávejte společná shromáždění, jak to někteří mají ve zvyku, ale napomínejte se tím více, čím více vidíte, že se blíží den Kristův“ (Židům 10:25). Znamená to: „Zůstávejte ve společenství jedni s druhými a radujte se z pozvednutí, které toto společenství poskytuje.“ Nejste povoláni k tomu, abyste létali samostatně. „Oko nemůže říci ruce: ,Nepotřebuji tě!‘ Ani hlava nemůže říct nohám: ,Nepotřebuji vás!‘“ (1. Korintským 12:21). Občas se husa osaměle zatoulá, ale brzy se vyčerpá, ztratí výšku a nakonec se unaveně stáhne zpět do formace. „Pohleďte na nebeské ptactvo,“ a učte se.