„Budete mě hledat a naleznete mě, když se mne budete dotazovat celým srdcem.“
Jeremiáš 29:13

Je tvůj modlitební život důsledný? Je bohatý a přináší ovoce? Je v něm patrný viditelný růst? Pokud ne, Francois Fénelon, Francouz, který žil v 17. století, nám říká, jak se máme modlit a získat výsledky. Jsou to vyzkoušená a pravdivá pravidla, kterými stojí za to se řídit:
„Řekni Bohu všechno, co máš na srdci, jako někdo, kdo chce před milovaným přítelem ulehčit svému srdci, ať jsou to radostné věci nebo bolesti. Řekni mu o svých potížích, aby tě mohl utěšit; řekni Mu o svých touhách, aby je mohl pročistit; řekni Mu o tom, co nemáš rád, aby ti mohl pomoci to překonat; řekni Mu o svých pokušeních, aby tě před nimi mohl ochránit; ukaž Mu zranění své duše, aby je mohl vyhojit; odhal svou lhostejnost k dobrému, svou zvrácenou zálibu ve zlu, svou nestálost. Řekni Mu, jak tě tvá sebeláska činí nespravedlivým vůči druhým, jak tě ješitnost pokouší k neupřímnosti, jak tě pýcha skrývá před tebou samým i před druhými. Když takto vyliješ všechny svoje slabosti, potřeby a potíže, nebudeš mít nedostatek toho, co říci. Nikdy nevyčerpáš námět, protože je stále obnovován. Lidé, kteří před sebou nemají tajemství, nikdy nemají nedostatek podnětů ke konverzaci.
Takoví lidé nemusejí příliš vážit slova, protože neexistuje nic, co by bylo třeba tajit. Ani dlouze nepřemýšlejí, o čem by mluvili. Mluví z bohatství svého srdce. Bez dlouhého přemýšlení prostě řeknou to, co si myslí. Když prosí, prosí ve víře a jsou si jisti, že budou vyslyšeni. Blahoslavení jsou ti, kdo dorostou k tak důvěrné, otevřené komunikaci s Bohem.“