„I řekl Hospodin Abramovi…“ 1. Mojžíšova 12:1

Abraham byl schopen slyšet Boží hlas. „I řekl Hospodin Abramovi: ,Odejdi ze své země, ze svého rodiště a z domu svého otce do země, kterou ti ukážu“ (1. Mojžíšova 12:1). Abraham se nemohl podívat do Písma, aby tam našel vedení, ani v okolí nebyli proroci, kteří by řekli: „Tak praví Pán.“ Pochopit to správně bylo kritické. Byl povolán k tomu, aby opustil svou práci, svůj domov a své bezpečí. Potřeboval vědět, že ten hlas, který slyšel, byl skutečně Boží hlas. To nás přivádí k úsudku, že Abraham si vybudoval vztah s Pánem, a vybudování vztahu zabere čas, stojí to úsilí, je zapotřebí citlivosti a odpovědnosti. Druzí ti mohou radit a potvrdit to, co ti Bůh říká, ale nakonec se jen ty sám musíš naučit slyšet Boha. Nic neposiluje tvou důvěru tak jako vědomí, že Bůh ti dává jasné vedení pro tvůj život.
Spisovatel Gary Thomas říká, že se s manželkou intenzivně modlili za koupi domu a dali Bohu mnoho příležitostí zavřít jim ty dveře. O pět let později, když dům měl podstatně menší cenu, než jakou za něj zaplatili, zeptali se Boha: „Proč jsi nás nezastavil?“
V tom okamžiku jim Duch Svatý pošeptal: „Napadla vás někdy možnost, že chci, abyste v tomto prostředí raději sloužili, než zvětšovali svoje finanční prostředky?“ Bůh neřekl Abrahamovi: „Zůstaň tady a já ti dám ještě větší bohatství.“ Ne, Bůh řekl: „Odejdi.“ Ano, stal se bohatým. Ale zavazuje naše poslušnost Boha k tomu, aby nám požehnal způsobem, jakým si my myslíme, že by měl, nebo nás to může volat k oběti? Zamysli se nad křížem dříve, než odpovíš na tuto otázku!