„Užívej života se ženou, kterou sis zamiloval…“ Kazatel 9:9

Sonja Ely píše: „Dívala jsem se na svou pětiletou vnučku, jak si hrála se svými hračkami. V jednom okamžiku režírovala svatbu, nejdříve hrála roli matky, která přijala určité úkoly, potom se z ní najednou stala nevěsta se ženichem v podobě ,medvídka‘. Zvedla ho nahoru a řekla ,duchovnímu‘, který vedl obřad: ,Nyní nám můžete přečíst naše práva.‘ Aniž by si cokoliv rozmyslela, stala se duchovním, který odpověděl: ,Máte právo zůstat potichu, cokoliv řeknete, může být použito proti vám, máte právo mít zde advokáta, smíte políbit nevěstu.‘“
Abys znal svá manželská práva, potřebuješ pochopit, že:
1) Manželství je Boží myšlenka. V Edenu řekl: „Není dobré, aby člověk byl sám. Učiním mu pomoc jemu rovnou“ (1. Mojžíšova 2:18). Slova „pomoc jemu rovnou“ znamenají „slučitelnou s jeho potřebami“. Když se oženíš nebo vdáš, bereš si dotyčného se vším, čím prošel. Každý z vás přináší svou vlastní přítěž. Pokud neroztřídíš, co si nechat a co vyhodit, věci se mohou rychle začít rozpadat.
2) Když vynecháš Boha, máš problémy. Satan učinil z manželství jeden ze svých nejdůležitějších cílů. Velmi rád podporuje hádky. Když přijde na manželství, musíme se naučit odpouštět, „aby nás satan neobelstil; jeho úskočnost přece známe“ (2. Korintským 2:11). Božím plánem pro tvůj vztah je síla a soulad, ne hádky a zmatek. Bůh ti chce pomoci budovat silný, láskou naplněný svazek, který Ho oslaví. Aby se to stalo, musíš projevovat milost a rozhodnout se, že Ježíš bude Pánem vašeho vztahu.