„Proč se tak trpce rmoutíš, má duše… Na Boha čekej…“ Žalm 42:6

Max Lucado říká: „Když Bůh nedělá to, co chceme, není to snadné; a nikdy nebude. Víra je přesvědčení, že Bůh ví více než my…a že nás tím pronese. Zklamání je způsobeno nenaplněnými očekáváními…a léčí se změněnými očekáváními… Nepanikař…nevzdávej to…buď trpělivý… Bůh to má pod kontrolou. Ještě není po všem.“ Proto, když jsi zklamaný:
1) Podívej se do svého nitra. David se ptal: „Proč se tak trpce rmoutíš, má duše, proč ve mně úzkostně sténáš?“ (Žalm 42:6). Přiznej, jak se cítíš. Nemůžeš jednat s něčím, co nevezmeš na vědomí. Pros Boha, aby ti ukázal kořen toho problému. Je to potlačený hněv? Závist? Neodpuštění? Pýcha? Chtíč? Fyzická nebo mentální vyčerpanost? Buď otevřený vůči tomu, co ti On ukáže.
2) Dívej se nahoru. David řekl: „…budu mu vzdávat chválu, jen jemu, své spáse“ (verš 6). Místo toho, aby ses zaměřoval na svou ztrátu odvahy, zaměř se na Toho, který zná cestu ven.
3) Vzpomeň si na Boží věrnost v minulosti. David řekl: „Proč se tak trpce rmoutíš, má duše… Na Boha čekej…“ (Žalm 42:6). V každé zkoušce Josef zažil ujištění, že Bůh má stále vládu nad jeho osudem. Připomínání si Boží věrnosti v tobě buduje důvěru, že On bude pokračovat v zaopatření.
4) Pamatuj, že nemusíš rozumět. To, že nejsi schopen pochopit, co Bůh právě teď dělá, neznamená, že to nebude dávat smysl později. „Víme, že všecko napomáhá k dobrému těm, kdo milují Boha…“ (Římanům 8:28).
5) Nepoddávej se hořkosti. Když je tvá naděje zničená, může se usadit hněv. „Je-li Bůh s námi, kdo proti nám?“ (Římanům 8:31). Ať ta jáma vypadá jakkoliv hluboká, Bůh je na tvé straně!