„Můj Bůh vám dá všechno, co potřebujete…“ Filipským 4:19

Zde jsou další tři kroky, kterými se můžeš řídit pro efektivní boj s dluhy:
1) Začni se vykopávat z té propasti ven. Je skličující, když se ti každý den hromadí účty ve schránce, ale musíš vědět, co je nejdůležitější. Napiš si seznam svých dluhů od těch nejurgentnějších až po ty nejméně akutní. Pokus se splácet co nejvíce na těch nejnaléhavějších dluzích a méně na těch ostatních. Začni, nezáleží na tom, jak dlouho to bude trvat; je příliš mnoho v sázce na to, abys to neudělal.
2) Ukaž svým dětem kladné a zdravé finanční principy. Buď otevřený a vysvětli jim, že elektřina, jídlo, hračky a oblečení stojí peníze a že důvod, proč nejezdíš posledním modelem auta je ten, že si to nemůžeš dovolit. Tvoje děti si utvářejí vzpomínky na vydělávání peněz nyní, proto: „Budeš je vštěpovat svým synům…“ (5. Mojžíšova 6:7).
3) „Dávejte, a bude vám dáno…“ (Lukáš 6:38). Suze Orman říká: „Jednoho dne jsem byla v hrozné panice. Pustila jsem televizi a náhodou tam byl program, kde se vybíraly peníze na charitativní účely. Vzala jsem telefon a zavázala jsem se platit tolik, kolik jsem jen mohla. Ti lidé potřebovali peníze více než já. Okamžitě jsem měla pocit, jako by břemeno bylo zvednuto. Od té doby, kdykoliv se cítím mizerně, dávám…a cítím se lépe. Je úžasné, že v každém případě se mi ta částka vrátila desetinásobně.“ Odměny za dávání nejsou vždycky finanční; někdy je to pocit svobody a smysluplnosti, který se potom dostaví. A navíc, peníze by nikdy neměly být tak důležité, že bys nějaké nepustil dál. Pamatuj, že pomáháním druhým, si dláždíš cestu k tomu, aby ti Bůh „dal všechno, co potřebuješ“; a jeho míra je mnohem větší, než ta tvoje.