„Bůh…je…správcem všech věcí.“ 1. Timoteovi 6:15 (přel. z angl.)

Všichni si občas děláme starosti, ale moudří lidé se naučili vyhýbat se velkým obavám díky tomu, že se řídí těmito vodítky:
1) Jasně definuj situaci. Co přesně ti dělá starosti? Buď konkrétní. Často, když si uděláme čas objasnit problém, ukáže se způsob řešení.
2) Postav se čelem tomu nejhoršímu, co se může stát. Ztratil bys práci? Svůj vztah? Svoji investici? V mnoha případech je to tak, že i kdyby se stalo to nejhorší, velmi pravděpodobně by tě to nezničilo. Může to být nepohodlné nebo bolestivé, ale je to opravdu důvodem ke všem těm obavám, které máš?
3) Rozhodni se přijmout výsledek, ať je to cokoliv. Nejvíce stresu ze starostí pochází z odmítnutí, neochoty čelit tomu nejhoršímu, co se může stát. Když se rozhodneš přijmout cokoliv, co se stane, zjistíš, že starosti nad tebou ztratí moc.
4) Pracuj na zlepšení situace. Věhlasný neurolog James H. Austin řekl: „Příležitost odměňuje ty, kteří jsou v pohybu.“ Udělej všechno, co můžeš, abys zajistil co nejlepší výsledek a „…poté, co jste udělali všechno…stůjte“ (Efezským 6:13, přel. z angl.). Stůj na Božích zaslíbeních!
5) Dej ten problém Bohu. On je „správcem všech věcí“. Žalmista řekl: „Hospodin je zdeptanému nedobytným hradem, v dobách soužení je hradem nedobytným“ (Žalm 9:10). Pamatuj, že se ti nemůže stát nic dnes nebo kterýkoliv jiný den, o čem by Bůh nevěděl, neměl nad tím vládu a nebyl by schopen tě tím pronést.