„Lepší je moudrost než síla…“ Kazatel 9:16

Vychováváš teenagera? Vítej v těžkých časech! Nic špatného se s tebou neděje, jenom jsi rodičem dospívajícího. Řekneš: „Ale je mu jenom deset, na tohle bláznivé období je ještě čas!“ Promiň, ale teď se děti vyvíjejí rychleji! Puberta na ně uhodí mezi deseti a dvanácti lety a naučit se, jak tato zrychlující se genetická směs funguje je velmi důležité pro dobré rodičovství. Proto je zde několik užitečných informací:

1) Některé z tvých dřívějších způsobů už pravděpodobně nebudou fungovat. To, co fungovalo u malých dětí, často selhává u starších. Vzpomínáš, jak zvednutí hlasu na sedmileté dítě mělo za následek okamžitou poslušnost? Zkus to se svým hormony nabitým dospívajícím – a připrav se na bitvu! Chemie dospívajících se vzpírá staré logice, proto se nauč, co ho uvede do chodu, modli se za milost a reaguj na základě toho, co funguje, ne na základě toho, co nefunguje. Když jednáš s dospívajícím jako s malým, nikam se nedostaneš!

2) Co ti není přirozené, dá se naučit. Takoví „modeloví rodiče“, o jakých jsi slyšel, tomu buď rozumí, užívají si krátké přestávky, nebo dosáhli úspěchu tvrdým úsilím. Není to snadné. Naučíš se to dělat dobře tak, že nejdříve to uděláš špatně, potom to uděláš lépe, a nakonec prosíš Boha, aby udělal to, co ty nemůžeš. A On to udělá!

3) Tvou jedinou neodpustitelnou chybou je ta, kterou nepřiznáš.Tvé děti vědí, že nejsi bezchybný, a jsou schopny to přijmout. Také vědí, jak je pro tebe těžké to přiznat, a rychle odpouštějí. Proto přestaň předvádět dokonalost; prostě jim ukaž pokorně a konstruktivně, jak to zvládat, i když dosud nebyly dokonalé!