„Lepší je moudrost než síla…“ Kazatel 9:16

Rodiči, máš na své dítě větší vliv než kdokoliv jiný! Řekneš: „Ale vypadá to, že mi věnuje málo pozornosti nebo žádnou pozornost a věnuje hodně pozornosti svým kamarádům!“ Vrstevníci mají velký vliv, a pokud jsi vůči dospívajícímu přezíravý nebo odsuzující, pak jenom zvýšíš negativní tlak vrstevníků na své dítě. Odpor tvého teenagera neznamená nutně nesouhlas s tvými názory, ani si možná nemyslí, že se mýlíš, pouze prožívá dvě silné, život formující přirozené tendence:
1) Pro zdravý sociální růst potřebuje vztahy s vrstevníky. Vypadat úžasně před kamarády podporuje tyto vztahy, proto bude vypadat, že zlehčuje tvůj vliv. Neber si to osobně; souvisí to s ním a jeho rostoucími potřebami, ne s tebou.
2) Normální rozvoj ho vede do větší nezávislosti. Když zatlačí, většinou se to týká této záležitosti než vzpoury nebo dokonce zásadní neshody s tebou. Tyto Bohem stvořené sklony ho připravují na to, aby „opustil muž svého otce i matku a přilnul ke své ženě a stanou se jedním tělem“ (viz 1. Mojžíšova 2:24). Při rybaření také „pustíš rybářský vlasec, nebo riskuješ zlomení prutu a ztrátu úlovku“. Objev přirozený tok rozvoje dospívajícího a jdi po proudu, ne proti němu! Pokus se přesměrovat svého teenagera tak, že mu pomůžeš najít konstruktivní způsob, jak vyjádřit jeho novou „samosprávu“, a tak mu pomůžeš použít ji správným způsobem. Není problémem to, co si myslíš nebo čemu věříš, problémem je, jak s tím zacházíš. Zůstávat racionální, milující, ujišťující, modlit se a být trpělivý vede ke spolupráci spíše než ke konfrontaci. V Božím čase přijme tvé hodnoty, tvá přesvědčení a postoje. „…neodchýlí se od ní, ani když zestárne“ (Přísloví 22:6).