„Až dodnes jednají podle dřívějších obyčejů…“ 2. Královská 17:34

Bůh řekl: „Až dodnes jednají podle dřívějších obyčejů; Hospodina se nebojí a nejednají podle příslušných nařízení a příslušného řádu, podle zákona a podle přikázání, jež vydal Hospodin…“ (2. Královská 17:34). Pochop toto: kterýkoliv návyk, který živíš, bude tvůj život ovládat čím dál více. Zeptej se kohokoliv, kdo se zotavuje po závislosti; jsme ochotni ke změně pouze tehdy, až narazíme na tvrdé dno. Marnotratní se nevracejí domů, dokud nepřijdou o všechno! Ale to nemusí být tvůj příběh. Tvůj nebeský Otec čeká, aby tě přivítal zpátky. Jsi dítětem Nejvyššího; pro tebe je otročení nepřirozené. Nikdy nebudeš svobodný, dokud nepohrdneš svými pouty. Ať už jsi svázaný materiální věcí, vztahem nebo životem, který je v nepořádku, tvé okolnosti se nezmění, dokud tvá mysl nebude uvolněna ze sevření starých myšlenkových vzorců a nebude obnovena Božím Slovem (viz Římanům 12:2).
Proto začni zařazovat nové návyky, protože to, co důsledně děláš, tím se trvale staneš. Začni se zvykem číst Bibli. Napiš si to nahoru na seznam úkolů dne, nebo to nebudeš dělat poctivě. V Bibli obsažená slova „dají život těm, kteří je nalézají…“ (viz Přísloví 4:22). Stanov si určitý čas na modlitbu, nebo ji všechno ostatní vytlačí. V modlitbě ti Bůh řekne, co si o věcech myslí.
Můžeš si dovolit žít bez Jeho vlivu? Choď pravidelně do sboru, podporuj ho finančně, používej své duchovní dary a začni investovat čas a energii do vztahů, které tě duchovně brousí a posilují. Bůh ti řekne v Jeho domě věci, které neřekne nikde jinde. Tvé každodenní návyky formují tvou budoucnost. Pokud chceš vědět, kam směřuješ, prozkoumej je!