„A farao…ho oblékl do šatů z jemné látky…“ 1. Mojžíšova 41:42

K tomu, abys mohl být použit Bohem, musíš nosit dva pláště tak jako Josef – totiž plášť přízně a plášť poctivosti.
1) Plášť přízně. „Izrael Josefa miloval… Proto mu udělal pestře tkanou suknici“ (1. Mojžíšova 37:3). Stejně tak, jako Josefova pestře tkaná suknice, Boží přízeň způsobí, že budeš vyčnívat z davu. Otevře ti dveře, bude tě chránit a povýší tě. Bible říká: „Ať se zaradují všichni, kdo se k tobě utíkají; věčně budou plesat, když je budeš chránit…“ (Žalm 5:12).
2) Plášť poctivosti. To je ten plášť, který Josef nechal v rukou Potífarovy manželky, když odmítl její pokusy o sblížení a zůstal věrný svému přesvědčení. „Jednoho dne přišel (Josef) do domu, aby vykonával svou práci… Tu ho chytila za oděv se slovy: ,Spi se mnou!‘ Ale on jí nechal svůj oděv v ruce, utekl a vyběhl ven“ (1. Mojžíšova 39:11-12). Možná máš jiná pokušení než Josef. Možná je pro tebe pokušením pomlouvat, odbývat svou práci, lhát, aby sis zachránil dobrou pověst, nebo přičítat si zásluhy za něco, co jsi neudělal; ať je to cokoliv, budeš zkoušený. A tvůj charakter bude odhalen. Úspěšně projít zkouškou poctivosti tě kvalifikuje k tomu, abys mohl být použit Bohem.
Dr. Josef Parker, velký anglický kazatel a současník Charlese Spurgeona, řekl: „Služebník, který nebývá pokoušen, nebude nikdy k ničemu dobrý a slova služebníka, který nebývá zkoušen, neuslyšíme.“ Když přijde tvoje hodina zkoušky, věc, která tě udrží pevným a která tě provede, je znalost Božího Slova, setrvání v Božím Slovu a jeho promlouvání. Proto žalmista napsal: „Tvou řeč uchovávám v srdci, nechci proti tobě hřešit“ (Žalm 119:11).