„Nedočkavý se dopouští pošetilosti…“ Přísloví 14:17

Je normální se rozhněvat, ale neovládnutý hněv tě může přijít draho. Když Nábal odmítl nasytit krále Davida a jeho vojáky, hněv přivedl Davida téměř k vraždě. Pouze Abigail, Nábalova manželka, zachránila Davida před ničivou schopností jeho vlastních nekontrolovaných emocí. Když se David díval zpět, řekl Abigail: „A požehnán buď tvůj důvtip a požehnána ty sama, žes mě dnes zadržela, abych se nedopustil krveprolití a nepomohl si vlastní rukou“ (1. Samuelova 25:33). Náš hněv má často kořeny v pýše.
Malomocný Naamán se cítil uražen, když mu Elíša řekl, aby se sedmkrát ponořil do bahnité řeky Jordánu. „Ale Naamán se rozlítil a odešel. Řekl: ,Hle, říkal jsem si: Zajisté ke mně vyjde, postaví se a bude vzývat jméno Hospodina, svého Boha, bude mávat rukou směrem k posvátnému místu, a tak mě zbaví malomocenství‘“ (2. Královská 5:11).
Americké noviny „Arizonská republika“ oznámily, že když Steve Tran z Westminstru v Californii zavřel dveře, pod nimiž bylo 25 aktivovaných tlakových nádobek proti obtížnému hmyzu, myslel si, že vidí naposledy šváby, kteří s ním sdíleli jeho byt. Ale když se sprej dostal k plamínku kuchyňského sporáku, ten začal hořet, vystřelil jeho skleněné dveře napříč přes ulici, rozbil všechna jeho okna a zapálil všechen nábytek. „Chtěl jsem je všechny zabít,“ řekl. „Myslel jsem si, že když toho použiju trochu víc, bude to fungovat déle.“ Podle přiloženého návodu by pouze dvě plechovky pesticidů vyřešily Tranův problém s dotyčným hmyzem. Výbuch způsobil na nájemním domě škodu za 10 000 dolarů. A švábi? Tran hlásil: „Do neděle jsem je tam viděl běhat zase.“ Ano, „nedočkavý se dopouští pošetilosti“.