„A tato slova… Budeš je vštěpovat svým synům…“ 5. Mojžíšova 6:6-7

Nauč své děti zvládat pokušení. Řekni jim, ať ho očekávají a ať nejsou ohromeni tím, jak často mu budou čelit. „Každý, kdo je v pokušení, je sváděn a váben svou vlastní žádostivostí“ (Jakub 1:14). Tvé děti potřebují vědět, jak zvládnout dva velmi silné zdroje pokušení:
1) Pokušení v sexuální oblasti. Díky televizi a internetu je všechno od normálního až po zvrácené tak přístupné jako kyslík, svádí je to k experimentům v chování, které ničí zdraví, vztahy a život. A potřebují více než stručnou, zahanbenou řeč o tom, jak čápi nosí děti. Poučuj je včas, pravidelně a jasně. „Můj synu… Ze rtů cizí ženy sice kape med…nakonec je však hořká jako pelyněk… Její nohy sestupují k smrti… Ať jde tvá cesta daleko od ní… Nakonec budeš skučet, až celé tvé tělo zchátrá“ (Přísloví 5:1-11). Šalomoun to svým dětem vysvětlil krok za krokem. Udělej to také tak.
2) Pokušení v oblasti návyků. Šalomoun má znovu pravdu, když poznamenává: „Komu zbude: ,Ach‘ a komu ,Běda‘? Komu sváry? Komu plané řeči? Komu zbytečné modřiny? Komu zkalený zrak? Těm, kdo se zdržují u vína, kdo chodí okoušet kořeněný nápoj“ (Přísloví 23:29-30). Život se špatnými návyky není zábava! „…a nakonec uštkne jako had… Tvé oči budou hledět na nepřístojnosti, z tvého srdce budou vycházet proradné řeči“ (Přísloví 23:32-33). Nedovol nepříteli, aby podváděl tvé děti. Věrně se modli, promlouvej Jeho Slovo proměňující život do jejich srdcí, věř Bohu a sleduj, jak pracuje!