„A tato slova… Budeš je vštěpovat svým synům…“ 5. Mojžíšova 6:6-7

Nauč své děti správně reagovat na Boží nasměrování a nápravu. Nauč je pochopit, že Boží náprava není odmítnutí. „Neodvrhuj, můj synu, Hospodinovo kárání, neprotiv se jeho domlouvání. Vždyť Hospodin domlouvá tomu, koho miluje…“ (Přísloví 3:11-12).
K tomu, abys jim pomohl tomuto porozumět, nejdříve děti nauč správně reagovat na tvou výchovu. Pravidla, která neprosadíš nyní, prosadí později druzí, ale bude to tvé děti stát mnohem více. Ale ať je tvá výchova férová, ne přehnaná. A buď důsledný v následujících oblastech:
1) Nedovol dnes to, za co jsi trestal včera. Říkat věci jako: „Kolikrát jsem ti to už říkal?“ nebo „Jestli to uděláš znovu, budeš mít potíže,“ znamená, že to nemyslíš vážně a že tvé děti dostanou několik varování před tím, než jednáš. Prosaď to! Nevyhrožuj, pokud to nemáš v úmyslu dotáhnout do konce.
2) Nauč je správně reagovat na osoby, které stojí v autoritě. „Každý ať se podřizuje vládní moci, neboť není moci, leč od Boha“ (Římanům 13:1). Nezmenšuj vliv policie, učitelů, ředitelů, pastorů a tak dále. Když to budeš dělat, vrátí se ti to a vymstí se to tobě i tvým dětem.
3) Sdílej se o vlastní zkušenosti osobního růstu skrze nápravu. Dej jim znát, že nejsi dokonalý; pomůže jim to mít vztah k tobě jako k člověku stejně jako k rodiči a dá jim to naději. „Když se naši poučili poté, co něco pokazili a byli opraveni, já se to můžu naučit taky.“ Dobře vybraný čas pro osobní sdílení je mnohem efektivnější než „rýpání“ nebo „přednášení kázání“!