„A všechen lid mohutným hlaholem chválil Hospodina, že byly položeny základy Hospodinova domu.“    Ezdráš 3:11

Čteme: „Když stavitelé Hospodinova chrámu kladli základy… Opěvovali Hospodina a vzdávali mu chválu a čest…“ (Ezdráš 3:10-11). Proč chválit Boha v počátečním stádiu?
1) Protože chvála je skutek víry. Tím skutkem říkáš: „Pane, co začneš, to dokončíš. Děkuji za Tvůj plán, protože Tvůj plán vždycky zvítězí. Někteří si myslí, že to nedokážu, ale když mám Tebe po svém boku, určitě to zvládnu. Nedělám to sám pro sebe; dělám to pro Tebe a s Tebou.“
2) Protože chvála tě posiluje. Nehemiáš řekl: „Radost z Hospodina bude vaší záštitou“ (Nehemiáš 8:10). Když ztratíš svou radost, ztratíš svou sílu. Když ztratíš svou sílu, ztratíš moc zvítězit nad nepřítelem. Pokud ztratíš svou sílu zvítězit nad nepřítelem, jsi poražen. Ale pokud chválíš Boha, i když jediné, co máš před sebou, je malý začátek, Jeho radost ti dá energii a bude pro tebe jednodušší dokončit úkol. Pokud chválíš Boha pouze tehdy, když věci jdou snadno a dobře, nebudeš Ho chválit dostatečně, nebudeš mít skutečnou radost a nebudeš mít k tomu sílu.
3) Protože chvála mění prostředí, ve kterém žiješ. Představ si několik koleček na maltu, míchačky na cement, částečně postavenou zeď a uprostřed toho lidi provolávající chválu Bohu. To se stane, když si pustíš CD s chválami nebo naladíš rádio na křesťanskou stanici; tvé problémy se možná nezmění, ale tvoje perspektiva ano. Jednoduše řečeno, když chválíš Boha v počátečním stádiu, pracuješ lépe a práci dokončíš.