„Užívej života se ženou, kterou sis zamiloval, po všechny dny svého pomíjivého života.“   Kazatel 9:9

K tomu, abys žil v manželství a byl šťastný, potřebuješ pochopit, že láska je volba, ne pocit. Stará píseň skupiny Righteous Brothers „You‘ve Lost That Loving Feeling“ (Ztratil jsi ten pocit lásky) možná způsobí, že si budeš podupávat do rytmu, ale nepomůže tvému manželství. „Pocit“ je ovoce, „konání“ je kořen. Řešení začíná u tvé vůle. Kdyby láska byla pocit a ne skutek vůle, Bůh by nepřikázal: „Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev…“ (Efezským 5:25). Nebo: „Ať vyučují mladší ženy v dobrém a vedou je k tomu, aby měly rády své muže…“ (Titovi 2:4). Když vůle vede, pocity následují. Proto opravme čtyři špatné představy o lásce:

1) Základem není cit, osobnost, krása nebo sex – jinými slovy, zdroje potěšení. Tyto věci nepřinášejí trvalé štěstí. Je zapotřebí závazku, dobrého charakteru a snahy podobat se Kristu.

2) Myslíš si, že nemůžeš milovat svého partnera? Ověř si to u Boha: „My milujeme, protože Bůh napřed miloval nás“ (1. Janova 4:19). Pokud jsi milován Bohem, máš lásku a můžeš ji dávat, protože „…láska je z Boha…“ (1. Janova 4:7). Neuváděj to do pohybu; jenom dávej, co ti bylo dáno!

3) Myslíš si, že ti „došla láska“? Ne, jenom jsi opustil zdroj: „…Boží láska je vylita do našich srdcí skrze Ducha svatého, který nám byl dán“ (Římanům 5:5). Natankuj ze zásob Ducha a budeš mít spoustu lásky na dávání!

4) Investování do vztahu s tvým partnerem způsobí, že dokonce mrtvá láska znovu ožije: „Neboť kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce“ (Matouš 6:21).