„Dbejte na to…ať se nerozbují nějaký jedovatý kořen, který by nakazil mnohé“
Židům 12:15

Byl jsi zraněn lidmi? Nejsi sám, všichni jsme byli zraněni. Ale místo toho, aby ses tím nechal trápit, Bůh ti říká, abys odpustil a nechal to být. Když potlačuješ své pocity a dusíš je pod povrchem, dáváš ďáblovi nad sebou převahu (viz 2. Korintským 2:11). Ale když jednáš se situací podle Písma, tvoje bolestivá zkušenost ti může pomoci a nepovede tě k hořkosti.
Pokud dnes zápasíš s hořkostí, udělej tyto tři věci:
1) Odpusť. Odpuštění není založeno na pocitu. Nečekej, až se na to budeš cítit, dnes se rozhodni nechat urážku být. Když to uděláš, Boží Duch uklidní tvé city a pomůže ti překonat naléhavou potřebu odplatit. Ježíš řekl: „Blaze milosrdným, neboť oni dojdou milosrdenství“ (Matouš 5:7). Protože ty sám budeš vždycky muset „vybírat z účtu milosrdenství“, Bůh tě vyzývá k tomu, abys na něj také stále „vkládal“.
2) Modli se. V okamžiku, kdy pocítíš zlost, obrať se k Bohu a On ti dá sílu jednat v lásce místo reagovat v hněvu. Když se zavážeš žít tímto způsobem, Bůh ti zaslibuje: „…moc k uchování (vnitřního) klidu ve dnech protivenství…“ (Žalm 94:13, přel. z angl.).
3) Mysli duchovně. Hledej každý verš, který můžeš najít o odpuštění, a medituj o něm. Pamatuj na to, že pokaždé, když se rozhodneš pro správnou věc, zemře trochu více tvého starého „já” a nové „já“ bude posíleno. Tak tě Bůh připravuje na větší požehnání. Ale musíš být v postoji, kdy jsi schopen to přijmout. Proto se rozhodni, že i když jsi byl zraněn, nezahořkneš.