„Každý velekněz, vybraný z lidí, bývá ustanoven jako zástupce lidí před Bohem…“ Židům 5:1

Co se týče hodnocení tvého pastora, buď si vědom čtyř biblických principů:
1) „Každý velekněz, vybraný z lidí, bývá ustanoven jako zástupce lidí před Bohem…“ (Židům 5:1). Ujasněme si to: tvůj pastor byl vybrán mezi lidskými bytostmi, ne anděly.
2) Protože je lidská bytost: „Má mít soucit s těmi, kdo chybují a bloudí, protože sám také podléhá slabosti“ (Židům 5:2). Důvod, proč tvůj pastor s tebou může soucítit, je ten, že bojuje mnoho stejných zápasů jako ty. Charles Spurgeon řekl: „Pastor, který není zkoušený a nemá strach, nikdy nemůže být plně použit Bohem.“
3) „A proto je povinen přinášet oběti za hřích nejenom za lid, ale i sám za sebe“ (Židům 5:3). Toto je možná šokující, ale pastoři také selhávají a potřebují Boží milost. Nemysli si, že protože je tvůj pastor skvělý kazatel, nevede své zápasy v rodině, s financemi, se svými strachy a svou tělesností. Ve skutečnosti možná zápasí více, protože satan raději srazí jednoho generála, než sto pěšáků. Když zklameš, můžeš jít za svým pastorem, ale za kým může jít on?
4) „Hodnost velekněze si nikdo nemůže přisvojit sám, nýbrž povolává ho Bůh…“ (Židům 5:4). Tvůj pastor se nepovolal sám, povolal ho Bůh. Proto dříve, než ho budeš kritizovat, zeptej se sám sebe: „Modlím se za něj?“ Než vyslovíš soud, zeptej se sám sebe: „Jedná s ním Bůh způsobem, který neznám?“ Jednoho dne možná ty a tvé děti budete potřebovat modlitby a radu tvého pastora.
Nenič dnes to, co budeš velmi potřebovat zítra.