„Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům…“ Efezským 6:12

Satan si používá lidí a okolností, ale oni nejsou našimi skutečnými problémy – on ano. Pracuje skrze lidi a okolnosti a potom se s potěšením dívá, jak reagujeme, aniž bychom si uvědomili, že on je tím původcem. Když si satan použil Petra k tomu, aby bránil Ježíšovi jít na kříž a dokončit tak úkol, kvůli kterému Ho Bůh poslal, obrátil se Ježíš od Petra a řekl: „Jdi mi z cesty, satane! Jsi mi kamenem úrazu…“ (Matouš 16:23). Satan si použil Petra, ale Ježíš věděl, že Petr nebyl nepřítelem. Proto se „obrátil“ od Petra a oslovil zdroj problému – satana. Takže i ty jednej takto:
1) Rozpoznej zdroj svého problému. Na kříži se Ježíš modlil: „Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí“ (Lukáš 23:34). Když pochopíš, že satanovou strategií je používat si druhých lidí k tomu, aby tě strhli dolů, je snazší jim odpustit. Nemusíš nést tíhu hněvu, nemusíš rozdávat rány nebo dokonce druhé lidi měnit; můžeš je ponechat v Božích rukách. Nebudeš zproštěn ďáblových útoků, ale budeš před nimi zaštítěn a nebudeš jimi zastrašen, ani poražen. Víš, když tě satan nemůže rovnou porazit, spokojí se s tím, že tě bude stále tlačit dolů. V takovém případě se nikdy neposuneš dopředu k vítězství.
2) Použij autoritu, kterou ti Bůh dal. Ježíš řekl: „Viděl jsem, jak satan padá z nebe jako blesk. Hle, dal jsem vám moc šlapat…po veškeré síle nepřítele…“ (Lukáš 10:18-19).
Proto rozpoznej zdroj a používej svou Bohem danou autoritu.