„…osvědčí-li se v nich vaše víra, povede to k vytrvalosti.“ Jakub 1:3

Jedna věc, se kterou v životě můžeme počítat, je změna. Pokoušíme se jí vzdorovat, ale ona říká: „Ať jsi připraven nebo ne, jsem tady.“ Kvůli tomu, abychom sílili skrze změnu, musíme některé věci vzdát, musíme zmoudřet a zesílit.
1) Nebuď umělcem v oblasti úniku, nepokoušej se vyvarovat se stresu, který změnu provází. Neexistuje únik; změna je nevyhnutelná. Přestaň se dívat na změnu jako na nepřítele a učiň z ní svého přítele. Pouze tehdy, když se rozhodneš jet na koni tím směrem, kterým běží, dostaneš se tam, kde potřebuješ být.
2) Když na nás udeří nenadálá změna, naše instinkty „bojuj nebo uteč“ to nedokáží dobře zvládnout. Ale existuje řešení. Když svěříme své životy plně do Boží péče a prosíme Ho o moudrost: „…Bůh nás vezme jemně za ruku a vede nás do…změny“ (Římanům 2:4, přel. z angl.). On nás miluje takové, jací jsme, ale miluje nás příliš mnoho na to, aby nás nechal takové, jací jsme.
3) Kdosi poznamenal: „Kdyby nebylo stresu, vůbec bych neměl energii.“ Zastav se a udělej inventuru. Děláš to pro sebe těžší, než je zapotřebí? Mluvíš z víry, nebo ze strachu? Přesvědčuješ sám sebe, že nejsi schopen zvládnout změny? Jsi připraven to vzdát, aniž bys to jenom zkusil, nebo aniž bys důvěřoval Bohu? Pokud zápasíš o to, abys pochopil situaci, ve které jsi, pak čti tato slova: „Vždyť víte, že osvědčí-li se v nich vaše víra, povede to k vytrvalosti. A vytrvalost ať je dovršena skutkem, abyste byli dokonalí a neporušení, prosti všech nedostatků“ (Jakub 1:3-4).