„Ale i tak vím, že začkoli požádáš Boha, Bůh ti dá“ Jan 11:22

Když jejich bratr Lazar zemřel, Marie a Marta poslaly pro Ježíše. Všimni si třech pohledů vnímání víry v tomto příběhu:
1) Zdrcená Marta řekla Ježíšovi: „Pane, kdybys byl zde, nebyl by můj bratr umřel“ (Jan 11:21). To nazýváme vírou „kdyby“. Říkáme například: „Kdybych tak mohl žít v Ježíšově době,“ nebo, „kdybych se takto já mohl modlit za nějakého člověka.“ Víra „kdyby“ směřuje do záhuby, ne ke vzkříšení.
2) Když Ježíš řekl Martě, že Lazar bude opět žít, odpověděla mu: „Vím, že vstane při vzkříšení poslední den“ (Jan 11:24). To se jmenuje víra „až jednou“. Ale ty musíš znát svá současná práva, výsady a autoritu jako věřící v Kristu. Když si to uvědomíš, tvůj náhled na věci se začne měnit.
3) Marta řekla: „Ale i tak vím, že začkoli požádáš Boha, Bůh ti dá“ (Jan 11:22). A to je víra „právě teď“. V nepřízni všeho, čím procházíš, Bůh má tu moc tě znovu pozvednout. Můžeš být rozvedený, můžeš být bez práce nebo jsi přišel o dům, můžeš se potýkat s tvrdohlavostí, můžeš žít s pocitem selhání. To není podstatné. „Právě teď“ s Boží milostí a mocí můžeš být vyveden a začít žít znovu. Můžeš naplnit své naděje a sny. Vše, co potřebuješ udělat, je modlit se a pozvat Ježíše do tvé situace.