„Rozhlédl se na všechny strany, a když viděl, že tam nikdo není…“ 2. Mojžíšova 2:12

Když Mojžíš zabil Egypťana a schoval jeho tělo v písku, podíval se kolem sebe, aby se ujistil, že se nikdo nedívá. Udělal jsi někdy něco špatného, když se nikdo nedíval? Všichni jsme to udělali! Jeden pastor říká, že dělá poradce lidem, jejichž cestovní vytížení související s prací je činí zranitelnými. Uvádí například: „Jedna vedoucí pracovnice zjišťuje, že když je daleko od domova, má tendenci nevhodně flirtovat, i když miluje svého manžela a chce mu zůstat věrná. Významný profesionál zápasí se sexuálními představami v hotelových pokojích, i když takto není pokoušen doma. Internet klade nesčíslné morální pasti…pravidelným navštěvováním chatovacích místností se manželka zaplete do citových vztahů s jiným mužem…manžel zápasí s přístupností pornografie na internetu… Pocit, že se nikdo nedívá, jim umožnil hřešit způsobem, jakým by nikdy nehřešili v normálním životě, kde si toho lidé všimnou.“ Zde je to, co si potřebuješ uvědomit:
1) Bůh tě vidí, když tě nikdo jiný nevidí. Když to spojíš s touhou dělat Mu radost a nezarmucovat Ho, změní to tvé jednání.
2) „Ústa spravedlivého pronášejí moudrost…“ (Žalm 37:30). Když víš, že jsi zranitelný v určité oblasti, sdílej se s někým, kdo se za tebe bude modlit a komu se budeš zodpovídat. (V dnešních dnech existují dokonce počítačové programy, které monitorují tvoje internetové aktivity a pošlou zprávu druhým.)
3) Vyhýbej se situacím, které ti umožňují příliš mnoho soukromí. Jedna žena uzavřela svůj osobní bankovní účet a otevřela společný účet se svým manželem, protože nedokázala ovládat svou touhu utrácet. Bůh tě stvořil, abys žil ve vztahu s druhými a čím jsi otevřenější a poctivější, tím je menší pravděpodobnost, že sejdeš z cesty.