„A za koho mne pokládáte vy?“ Matouš 16:15

Matouš píše: „Přišli farizeové a saduceové a pokoušeli ho; žádali na něm, aby jim ukázal znamení z nebe“ (Matouš 16:1). Farizeové byli svázaní tradicí, proto byli proti čemukoliv novému. Saduceové byli svázaní rozumem, proto byli proti čemukoliv nadpřirozenému. Od té doby, kdy Kristus přinesl nové zjevení Boha a nový rozměr Jeho moci, farizeové i saduceové stáli proti Němu. Proto Ježíš varoval své učedníky: „Hleďte se mít na pozoru před kvasem farizeů a saduceů!“ (Matouš 16:6). V kultuře, kde lidé používali kvásek k výrobě chleba, Kristovo ústřední téma zaznělo jako hlasité a jasné. Právě tak jako kvásek pracuje tiše a nabývá pomalu, stejným způsobem i pochybnost a nevěra pracují v našich srdcích a myslích.
Potom Kristus položil svým učedníkům dvě otázky. První byla: „Za koho lidé pokládají Syna člověka?“ (Matouš 16:13). Chtěl, aby o tom věděli, že jejich myšlení bylo negativně ovlivňováno lidmi kolem nich, a aby si na to dávali pozor. Druhá otázka zněla: „A za koho mě pokládáte vy?“ (Matouš 16:15). Petr odpověděl: „Ty jsi Mesiáš, Syn Boha živého.“ (Matouš 16:16). Ježíš odpověděl: „Blaze tobě, Šimone Jonášův, protože ti to nezjevilo tělo a krev, ale můj Otec v nebesích“ (Matouš 16:17).
Existují věci, které tě lidé mohou naučit, a pokud jsi moudrý, budeš naslouchat. Ale existují také věci, které ti může zjevit pouze Pán, a pokud jsi moudrý, budeš naslouchat a dělat, co říká On.