„Tu s nimi Ježíš přišel na místo zvané Getsemane…“ Matouš 26:36

Slovo Getsemane znamená „rozdrcené olivy“. A z rozdrcených oliv pochází olej, který uzdravuje, osvětluje a vyživuje. My všichni máme své Getsemane. Abys pochopil a přijal své Getsemane, podívej se na noc, kterou tam Kristus strávil před tím, než šel na kříž: „Tu s nimi Ježíš přišel na místo zvané Getsemane a řekl učedníkům: … ,Má duše je smutná až k smrti. Zůstaňte zde a bděte se mnou!‘ Poodešel od nich, padl tváří k zemi a modlil se: ,Otče můj, je-li možné, ať mne mine tento kalich; avšak ne jak já chci, ale jak ty chceš‘“ (Matouš 26:36-39). Všimni si:
1) Getsemane je tam, kde tvé modlitby nejsou vyslyšeny a ty bys chtěl, aby byly. Bůh rozumí tomu, jak se cítíš, a má na mysli lepší plán.
2) Getsemane je tam, kde tví nejbližší nemohou pomoci. Tak jako Kristovi učedníci, nějaký čas se budou s tebou modlit, ale potom se unaví a vzdají to. V tomto bodě se modlíš sám. Pokračuješ sám.
3) Getsemane je tam, kde cítíš plnou váhu Boží vůle. Starozákonní proroci mluvili o „břemeni Pánova Slova“. Lukáš nám říká, že v Getsemane byl Ježíš „v úzkostech“ a že „jeho pot kanul na zem jako krůpěje krve“ (viz Lukáš 22:44).
Kdysi jsme ve sboru zpívali píseň: „Všechno, co mám, všechno, co jsem, všechno, čím kdy budu, nemůže splatit dluh lásky, za který vděčím; vydávám se Tobě!“ Pokud je pro tebe snazší zpívat než se vydat, pak jsi v Getsemane!