„…abychom došli milosrdenství a nalezli milost a pomoc v pravý čas.“ Židům 4:16

Nezáležíc na tom, jak duchovně dozraješ, nikdy nevyrosteš z pokušení. Když ho porazíš na jedné frontě, napadne tě na jiné. A čím blíže se dostaneš k Bohu, tím více se satan bude pokoušet uvádět tě do pokušení. Pavel to vysvětluje takto: „Touhy lidské přirozenosti směřují proti Duchu Božímu, a Boží Duch proti nim. Jde tu o naprostý protiklad…“ (Galatským 5:17). Tak jaká je odpověď? Zde jsou dva způsoby, jak překonat pokušení:
1) Buď v té věci poctivý. Zeptej se sám sebe: „Kdy jsem nejvíce pokoušen?“ Obvykle jsme nejvíce zranitelní, když jsme ve stresu, když jsme zranění, zlostní, ustaraní, osamělí, znudění, unavení nebo po velkém úspěchu nebo po duchovním vrcholu. Nauč se rozlišovat své vzorce: „Přímí se na své dráze odvracejí od zlého; střeží svůj život, kdo hlídá svou cestu“ (Přísloví 16:17).
2) Požádej o Boží pomoc. „Až mě potom budeš v den soužení volat, já tě ubráním a ty mě budeš oslavovat“ (Žalm 50:15). Tak proč Boha nevoláme častěji? Protože někdy prostě chceme dělat to, co chceme, že? Nebo se stydíme, protože stále podléháme stejným pokušením. Nenech se odradit; Bůh to s tebou nevzdá. Jeho Slovo říká: „Přistupme tedy směle k trůnu milosti, abychom došli milosrdenství a nalezli milost a pomoc v pravý čas“ (Židům 4:16). Když budeš volat k Bohu o pomoc denně každou hodinu, On tam bude pro tebe! Stejně tak jako se kořeny zapouštějí hlouběji, když přicházejí bouře, pokaždé, když obstojíš v pokušení, zesílíš.