„Především střez a chraň své srdce…“ Přísloví 4:23

Bible říká: „Především střez a chraň své srdce, vždyť z něho vychází život“ (Přísloví 4:23). Pozice, kterou zaujímáš v životě, může lidi přimět k tomu, aby si tě všimli, ale pouze tvoje čestnost a bezúhonnost způsobí, že si tě budou vážit a budou ochotni za tebou jít. Čestnost je pevně uznávaná pouze tehdy, když je všem jasné, že postup dopředu, finanční odměna a uznání nejsou tvými bohy; že si vážíš něčeho víc, že něco odmítáš a vzdáváš se zisku nebo popularity. S čestností souvisí vliv. Můžeš vést lidi bez čestnosti, ale nemůžeš je bez ní ovlivnit. Mluvit jedním způsobem a žít jiným tě trvale poznamená. A záleží na čase a okolnostech, ale možná se nebudeš schopen z toho zotavit.
Řekneš: „Nikomu není nic do toho, jak vedu svůj soukromý život.“ Chyba! Když lidé vidí rozdíl mezi tím, co vyžaduješ od druhých, a tím, co vyžaduješ sám od sebe, pokaždé to nahlodá jejich respekt vůči tobě. Tvá pozice tě může zabezpečit, ale tvůj vliv na druhé zůstane navždy nestabilní. Kdykoliv jsi jenom jedno rozhodnutí, jedno slovo nebo jeden skutek od zničení toho, co bylo po roky budováno. Proč je důležité na toto pamatovat? Protože nejrychlejší cesta od toho, kde jsi dnes, k tomu, kde budeš zítra, není vždy ta nejčestnější.
Být vedoucím a být člověkem, jakým chceš být, není vždycky snadné skloubit dohromady. Nicméně v takových okamžicích toho o sobě hodně zjistíš – zjistíš, za čím skutečně stojíš!