„Nesuďme už tedy jeden druhého…“ Římanům 14:13

Zde je další důvod, proč lidé odcházejí z církve: kvůli postoji některých členů církve. Starší chlapec v Kristově podobenství věděl, jak být synem, ale nevěděl, jak být bratrem. Pokud žárlivost a odsuzování, které projevil vůči svému bratrovi, použijeme jako ukazatel, pak není divu, že jeho bratr na začátku příběhu odešel z domu. Pavel píše: „Nesuďme už tedy jeden druhého, ale raději posuďte, jak jednat, abyste nekladli bratru do cesty kámen úrazu a nepůsobili pohoršení“ (Římanům 14:13). Bible říká: „Kdo miluje svého bratra, zůstává ve světle a není nikomu kamenem úrazu“ (1. Janova 2:10). Posilují tvé postoje a činy druhé, nebo jsou kamenem úrazu?
Četl jsi o Diotrefovi? Jan o něm mluvil: „Něco jsem již o tom církvi psal; ale Diotrefés, který si osobuje právo být mezi nimi první, nás neuznává. Proto až přijdu, ukážu na jeho jednání, jak nás zlomyslně pomlouvá; a na tom nemá dost – ani bratry nepřijímá, a těm, kdo je chtějí přijmout, v tom brání a vylučuje je z církve“ (3. Janova 9-10). Diotrefés byl kazatel, bojovník a primadona, který chtěl pouze jednu věc – kontrolu! A Jan ho odsoudil jako „zlého“ a řekl: „…kdo jedná špatně, Boha neviděl“ (3. Janova 11).
Pouze věčnost zjeví, kolik lidí bylo odehnáno z církve kritickými, bezcitnými, kontrolujícími křesťany. Dej si pozor, abys nebyl jedním z nich!