„Ježíš řekl: ,Zvedněte ten kámen!‘“ Jan 11:39

Velký kámen blokoval vchod do Lazarova hrobu. A než Kristus vzkřísil Lazara z mrtvých, řekl: „Zvedněte ten kámen!“ (Jan 11:39). Zde je lekce. Bůh obnoví to, co jsi ztratil – pokud jsi ochoten odstranit překážky, které stojí v cestě. Co bylo za tím kamenem? Mrtvé tělo, a to páchlo! Jan píše: „…jestliže nás srdce neobviňuje, máme svobodný přistup k Bohu…“ (1. Janova 3:21). Tvá důvěra v přístupu k Bohu pochází z vědomí, že jsi jednal s věcmi, které tě od Něj oddělují. A to vyžaduje odvahu. Ale nikdy neprožiješ nový život, dokud nebudeš ochoten to udělat. Bůh ti může vrátit, co ti život vzal. Může obnovit to, co jsi ztratil. Ale pouze tehdy, když budeš ochoten čelit pravdě.
Král David způsobil velký zápach: z cizoložství a vraždy. Tvoje záležitosti možná nebudou tolik zapáchat, ale než ti Bůh může odpovědět na modlitbu, musíš si ty věci přiznat. Kajícněji a posvěceně David píše: „Kdybych se snad upnul srdcem k ničemnosti, byl by mě Panovník nevyslyšel. Bůh však slyšel, mé modlitbě věnoval pozornost“ (Žalm 66:18-19).
Proto když radíš závislému člověku, nejde pouze o to, na co je navyklý, ale také o to, co se snaží přikrýt svým návykem. Léčba může trvat měsíce nebo dokonce roky, ale změna nastává pouze tehdy, když jsi ochoten „zvednout ten kámen“ a dovolit Bohu, aby jednal s tím, co je za ním.