„ …já jsem vyvolil vás…abyste šli a nesli ovoce a vaše ovoce aby zůstalo…“ Jan 15:16

Než Ježíš opustil tento svět, vzal své učedníky stranou a připravil je na problémy, kterým budou čelit, až On bude pryč: „Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti…beze mne nemůžete činit nic…já jsem vyvolil vás…abyste šli a nesli ovoce a vaše ovoce aby zůstalo…“ (Jan 15:5,16). Ježíš nás zde učí dvě důležité věci:
1) Pouze ve vztahu s Kristem zjistíš, kdo jsi. „…beze mne nemůžete činit nic…“ (Jan 15:5). Když na to zapomeneš, skončíš tak, že se budeš pokoušet dělat věci, které může dělat pouze Bůh, řešit vlastní problémy svým vlastním způsobem nebo prosazovat se skrze chytré strategie. Nejsi požehnaný při jakémkoliv úsilí o výkon; jsi požehnaný díky svému spojení s Kristem. Dokud to nepochopíš, budeš marnit čas „naháněním“ lidí, kteří nemají větší moc než ty. Tvá síla a úspěch jsou v Kristu, v kmeni, proto zůstaň připojen!
2) Než poneseš ovoce, které zůstává, ztratíš ovoce, které je dočasné. „Každou mou ratolest, která nenese ovoce, odřezává…“ (Jan 15:2). Můžeš být dobrou větví, být připojen k dobrému kmeni, nést dobré ovoce a Bůh přesto najednou začne odřezávat určité věci z tvého života. Věci, o kterých sis myslel, že tam vždycky budou, jsou pryč; cítíš se, jako bys šel nazpět. Vyžaduje to důvěru věřit, že Bůh dovolí, abys ztratil něco, na co jsi byl hrdý a z čeho jsi čerpal pocit bezpečí; věřit, že to udělal kvůli tomu, aby ti dal něco lepšího – ovoce, které zůstává a znamená trvalý úspěch. Takže i když to může vypadat jako obtížné, pusť to. Bůh pro tebe plánuje něco lepšího.