„…tak je mrtvá i víra bez skutků.“ Jakub 2:26

Jednoho dne se muž, který se pokoušel zhubnout, postavil v koupelně na váhu. Jeho manželka se zeptala: „Jak jsi na tom?“ Odpověděl: „Dobře, mám jen jeden problém; podle této váhy bych měl být o dvacet centimetrů vyšší.“ Pokud jde o názorné předvedení skutečného učednictví, Jakub nás všechny „staví na váhu“:
1) Když dojde na sycení hladových. „Kdyby některý bratr nebo sestra byli bez šatů a neměli jídlo ani na den, a někdo z vás by jim řekl: ,Buďte s Bohem – ať vám není zima a nemáte hlad,‘ ale nedali byste jim, co potřebují pro své tělo, co by to bylo platné? Stejně tak i víra, není-li spojena se skutky, je sama o sobě mrtvá“ (Jakub 2:15-17).
2) Když dojde na lásku k lidem a zacházení s nimi s úctou. „Do vašeho shromáždění přijde třeba muž se zlatým prstenem a v nádherném oděvu. Přijde také chudák v ošumělých šatech. A vy věnujete svou pozornost tomu v nádherném oděvu a řeknete mu: ,Posaď se na tomto čestném místě,‘ kdežto chudému řeknete: ,Ty postůj tamhle nebo si sedni tady na zem.‘ Neděláte tím mezi sebou rozdíly a nestali se z vás soudci, kteří posuzují nesprávně?“ (Jakub 2:2-4).
3) Když dojde na péči o potřebné. „Pravá a čistá zbožnost před Bohem a Otcem znamená pamatovat na vdovy a sirotky v jejich soužení a chránit se před poskvrnou světa“ (Jakub 1:27).
Vysvoboď svou doktrínu z hlubokého mrazu! Sundej svou teologii z rýsovacího prkna a začni ji používat v praxi. Dej se do toho – začni se vážit na těchto vahách.