„Buď zdráv, můj bratře!“ 2. Samuelova 20:9, přel. z angl.

Nikdy nepovažuj Boha za samozřejmost. Nestaň se příliš familiární v duchovních záležitostech. Samson to dělal a draze zaplatil. Poté, co Delíla zjistila tajemství jeho síly „…ho uspala na klíně, zavolala jednoho muže a dala oholit sedm pramenů vlasů na jeho hlavě… Jeho síla od něho odstoupila. Křikla: ,Samsone, jdou na tebe Pelištejci!‘ Procitl ze spánku a pomyslel si: ,Dostanu se z toho jako dosud vždycky a pouta setřesu.‘ Nevěděl, že Hospodin od něho odstoupil. Pelištejci se ho zmocnili…“ (Soudců 16:19-21).
Je to tragický příběh. Samson se narodil, aby vedl Izrael k vítězství. Ale místo toho se poddal svým nejnižším pudům, paktoval se s nepřítelem a myslel si, že mu to projde. Poslouchej, co říká: „Dostanu se z toho jako dosud vždycky…“ (Soudců 16:20). Ale tentokrát se přepočítal. Jeho neposlušnost ho dříve neokradla o jeho nadpřirozenou sílu, ale tentokrát ano. Překročil hranici a skončil tak, že ztratil zrak, svou sílu, svou svobodu, svou důvěryhodnost a svou užitečnost. Nakonec zemřel jako vězeň Pelištejců.
Možná si myslíš: „Dnešní zamyšlení je trochu drsné.“ Ne, to je pro tvou ochranu! Bible říká: „Začátek moudrosti je bázeň před Hospodinem…“ (Přísloví 9:10). Když zůstáváš v neposlušnosti a neděláš to, co ti Bůh řekl, a myslíš si, že můžeš uniknout následkům, pak směřuješ k potížím. Čiň pokání, dej to do pořádku s Bohem a vrať se do správných kolejí, dokud ještě můžeš.