„Buď zdráv, můj bratře!“ 2. Samuelova 20:9, přel. z angl.

Nikdy nedovol životním zklamáním, aby z tebe udělaly cynika. Pokud budeš žít dost dlouho, lidé tě zklamou, včetně tvé rodiny. Dokonce duchovní vůdci tě nechají na holičkách!
Pavel napsal: „Proto jsme k vám chtěli přijít, já Pavel víc než jednou, ale satan nám v tom vždy zabránil“ (1. Tesalonickým 2:18). Myslel sis, že satan ti pošle gratulační telegram kvůli tomu, že ses rozhodl sloužit Pánu? Nikdy! Cesta víry je cestou radosti i potíží. Když se přihlásíš o to první, přihlásíš se i o to druhé. Pavel byl na dlouhé misijní cestě – cestě zázraků a cestě budování církve. Ale skončil ve vězení na základě falešných obvinění a nechali ho, aby tam zemřel. Jak reagoval? „Radujte se v Pánu vždycky, znovu říkám, radujte se!“ (Filipským 4:4). Řekneš: „Jak se někdo může radovat ve vězení?“ Když uvidíš své zklamání jako schůzku s Bohem, začneš rozumět záměru. Pavel měl napsat knihy, které by změnily svět, proto ho Bůh potřeboval dostat pryč z naplánované cesty. Poslouchej, co napsal z vězení: „Rád bych, bratří, abyste věděli, že to, co mě potkalo, je spíše k prospěchu evangelia, takže po celém soudu i všude jinde je známo, že jsem vězněn pro Krista, a mnohé bratry právě mé okovy povzbudily, aby se spolehli na Pána a s větší smělostí mluvili beze strachu slovo Boží“ (Filipským 1:12-14).
V některých tvých největších zklamáních najdeš skryté poklady pravdy, které doslova promění tvůj život a tvou budoucnost.