„Vstaň!… Buď rozhodný a jednej!“ Ezdráš 10:4

Terry Fox běžel napříč Kanadou a vybral dvacet čtyři miliónů dolarů na boj s rakovinou. Je ohromující, že to udělal s jednou nohou; rakovina mu vzala tu druhou. Plánoval běžet čtyřicet dva kilometrů každý den, ale kvůli vážným bolestem hlavy, sněhu a ledovým silnicím po měsíci zvládl vybojovat pouze okolo třinácti kilometrů za den. Tak proč pokračoval? Protože záměr v jeho srdci byl silnější než bolest v jeho těle. Mohli amputovat jeho nohu, ale ne jeho ducha!
Závazek je ochota udělat cokoliv, co je zapotřebí; je to slib sobě samému, od kterého odmítneš ustoupit. Mezi zájmem a závazkem je rozdíl. Pokud se o něco zajímáš, pak to děláš pouze tehdy, když ti to vyhovuje, ale když jsi zavázán, nepřijímáš žádné výmluvy – pouze výsledky. Jenom ty můžeš rozhodnout, zda jsou odměny hodny úsilí, protože funguje princip něco za něco. Nemůžeš mít zdravé tělo a živit se nezdravým jídlem. Když začneš své vlastní podnikání, přestane existovat jistý plat. Hodiny bezmyšlenkovitého sledování televize a jedničky ve všech předmětech jsou velmi vzácnou kombinací. Závazek znamená plnit své povinnosti. Také to znamená nevšímat si své kritiky. Ježíš to dělal. „Ale Ježíš nedbal na ta slova a řekl představenému synagógy: ,Neboj se, jen věř!‘“ (Marek 5:36).
Ralph Waldo Emerson řekl: „Ať se rozhodneš pro jakýkoliv směr, vždycky bude někdo, kdo ti řekne, že se mýlíš. Vždycky se objeví potíže, které tě povedou k pokušení si myslet, že tvoji kritici mají pravdu. Zmapovat směr akce a držet se ho až do konce vyžaduje odvahu.“