„Jejich truchlení změním ve veselí…“ Jeremiáš 31:13

Tom byl pro smrti své ženy Elle v hluboké depresi. Hodinu vyléval své srdce. Duševní očista je dobrá věc; může ti ukázat, s čím je zapotřebí jednat. Ale mluvení samo o sobě nic nezmění. Proto se ho jeho pastor zeptal: „Kdyby ta situace byla naopak, vy byste zemřel první, co byste chtěl, aby Elle dělala?“ Okamžitě odpověděl: „Chtěl bych, aby pokračovala a radovala se ze života.“ V okamžiku, kdy to vyjádřil slovy, rozsvítilo se v něm světélko a řekl: „Litoval jsem se příliš dlouho. Oba jsme nesnášeli, když to lidé dělali. Budu žít, najdu smysl a vrátím se zpět do církve.“ Udělal to a při další příležitosti, kdy Tom mluvil se svým pastorem, začal znovu budovat svůj život. Ta bolest tam stále byla, ale on ji začal překonávat tím, že začal být aktivní.
Freud učil, že podvědomí může být osvobozeno od bolestivých vzpomínek psychoanalýzou. Ale jeho předpoklad byl mylný, protože vzpomínky, dobré i zlé, zůstávají součástí tebe. A navíc, jeho teorie tě může vést k tomu, že ze svých problémů se můžeš vypovídat, aniž bys s nimi cokoliv musel dělat.
Někteří lidé projdou svým zármutkem rychleji než jiní; je smutné, že některým se to nikdy nepodaří. Ale ty nemusíš být jedním z nich! Bůh řekl: „Jejich truchlení změním ve veselí, místo strasti jim dám útěchu a radost“ (Jeremiáš 31:13).
Bůh může přetvořit tvoji minulost a dát jí význam. Může ti pomoci podívat se zpět s vděčností a dopředu s důvěrou. Jak? Proměnou bolestivých vzpomínek v silné motivační podněty a ve zdroje moudrosti do budoucna. Požádej Ho; On ti ukáže, jak to udělat!