„Důvěřuj Hospodinu celým srdcem…“ Přísloví 3:5

Bible říká: „Důvěřuj Hospodinu celým srdcem, na svoji rozumnost nespoléhej. Poznávej ho na všech svých cestách, on sám napřímí tvé stezky“ (Přísloví 3:5-6). Ale co když tvoje cesta vede skrze bolest, tlak a problémy? Jan Křtitel to tak měl. Nezasloužil si být uvězněn. Konec konců, on byl Kristův předchůdce a Boží hlas ve společenství. A navíc byl Ježíšovým bratrancem. Tak poslal Ježíšovi vzkaz, ve kterém se ptal: „Jsi opravdu ten Mesiáš, nebo máme ještě čekat?“ Parafrázováno: „Pane, pokud jsem ve tvé vůli, jak je možné, že jsem v této situaci?“ Je to otázka motivovaná nenaplněnými očekáváními. Myslíme si: „Pane, poslouchám tě, jak je možné, že se mi věci nedaří?“ A cítíš to ještě hůř, když mu věrně sloužíš.
Meg Woodson píše o smrti své dcery a říká: „Nikdy nezapomenu na ten pronikavý zvuk, ostré výkřiky; že Bůh, který by mohl pomoci, se podíval dolů na tuto mladou ženu, která mu byla oddána…a rozhodl se sedět na svých rukou a dovolit smrti, aby byla jednou z nejhorších.“ To jsou nenaplněná očekávání!
Ježíš mohl zachránit Jana, ale neudělal to. Místo toho mu poslal vzkaz zpět: „Nedělej si starosti, všechno jde podle plánu, království je budováno. Odvedl jsi dobrou práci“ (viz Matouš 11:4-5). Pravděpodobně to nebyla ta odpověď, v jakou Jan doufal. Hledal řešení pozemských problémů, zatímco Ježíš byl zaneprázdněn budováním věčného království. Proto příště, až to bude vypadat, že Bůh nenaplnil tvá očekávání, není to proto, že by Mu to bylo jedno; je to proto, že vidí velký obraz a vypořádává se se záležitostmi, které ty ani trochu nemůžeš pochopit. Proto Mu důvěřuj!