„…naše hříchy jsou nám odpuštěny…“ Efezským 1:7

Když ti Bůh odpustí, ale ty odmítneš odpustit sám sobě, odmítáš Jeho milost a volíš si trápení. Když to děláš:
1) Tvoji milovaní jsou v riskantní situaci. Netýká se to jen tebe. Když se utápíš ve vině, máš sklon být více uzavřený do sebe a více kritický, méně otevřený a vřelý. Takže tvůj partner, děti, rodiče, spolupracovníci, přátelé, dokonce i tvá domácí zvířata trpí s tebou.
2) Tvé zdraví je v nebezpečí. Tvá mysl ovlivňuje tvoje tělo. Lékaři říkají, že hořkost vytváří chemické látky a ty ovlivňují tvé životní orgány. Zvyšují ti pulz, krevní tlak, narušují trávení, vyvolávají napětí svalů, ukládají ti cholesterol do krevního řečiště a snižují tvou schopnost jasně myslet. Pokaždé, když si připomínáš minulost, tyto negativní pocity přivolají více zničujících chemikálií. Nynější věda potvrzuje to, co řekl Bůh, že ti, kteří neodpustí sami sobě a druhým, jsou náchylnější k infarktům, depresím, vysokému tlaku a jiným vážným nemocem.
3) Tvá budoucnost je ohrožena. „Opět se nad námi slituje, rozšlape naše nepravosti“ (Micheáš 7:19). Přestaň vyhrabávat to, co Bůh zakopal. Začni se dívat dopředu; jinak zabředneš do svého vlastního bahna. Bible říká: „V něm jsme vykoupeni jeho krví a naše hříchy jsou nám odpuštěny pro přebohatou milost, kterou nás zahrnul ve vší moudrosti a prozíravosti…“ (Efezským 1:7-8). S Božím odpuštěním přichází moudrost a porozumění potřebné nejen k tomu, abys přežil svou minulost, ale abys ve výsledku zesílil.